mini-jul

Idag är det mini-julafton. I alla fall i min familj. Eftersom att vi ska fira julen i år uppe i Näsland hos mina kusiner, så ska vi byta julklappar med min farfar och min farbror Olle idag i stället för på julafton. Så, snart kommer de hit och vi ska äta julbord, dricka julmust och ära andra juliga saker :-)

Jag har fått ont i ryggen. När jag började tänka efter s kom jag på att jag har haft det, mer eller mindre, sedan förra veckan när jag jobbade. Jag antar att jag lyfte en låda för mycket då... Förhoppningsvis blir det bättre snart, det är inge vidare att gå omkring och känna sig som 75 när man endast är 18.

Jaja, nu ska jag gå upp och se om de behöver hjälp med någonting :-)

À bientôt!
//Amanda

JULLOV!!!

JAAAAAAA!!!!!!!!!!! Äntligen!!!!!!

Nu är det jullov och jag är så glaaaaad!

Dagen i sig var ganska jobbig,
faktiskt. Började 8.10 i skolan vilket kändes ganska surt. Sedan var det fyra föreställningar (som var nästan identiska med varandra) på rad. Rektorns tal fyra gånger, någon??

I alla fall,
efter sista föreställningen, som också var den bästa, var det samling i bildsalen. Robert och Staffan hade fått för sig att vi skulle läsa någon makaber tomtedikt i rapp-tappning, så det gjorde vi. Här är texten, om det är någon som känner för att läsa en hemst saga om 10 små tomtenissar. Tänk er denna text, fast den rappas fram....

Midvinternattens köld är svår
Tio små tomtar i djupsnö går
Rävsax dold under skynke vitt
knipsar Nisse av på mitt
Livsandarna snabbt för honom tryter
snart i sitt eget blod han flyter

 

Nio små Nissar i midnattstimma
traskar fram i månljusstrimma
Ugglan hoar i sitt näste
Istapp faller tyst från fäste
Nisse spetsas utav tappen
Tomte ligger död på trappen

 

Utanför dörren står gröt och ångar
Åtta tomtars intresse den fångar
Med stigande hunger de gröten nalkar
men en stackars tomte på kanten halkar
Han sliter, han kämpar, han svettar sig blöt
men sjunker likväl i kvicksandsliknande gröt

 

Många springor stugan har
där sju tomtar in sig tar
Katten som bakom dörren lura
slukar Nisse med hull och huva
Resten utav tomtehand
slickar kisse bort från tand

 

Sex små tomtar mot julbord ila
snabbt uppför bordsbenet de kila
När sista tomten över kanten hasar
han tappar taget och nedåt rasar
Faller nedåt likt ett lod
Mattan fylls av tomteblod

 

Fem små tomtar med stor iver
Rusar runt ty hungern river
Nisse snubblar på sitt skägg
faller rakt på knivens egg
Lilla Nisse stackars saten
rinner ut i sillsalaten

 

Fyra små tomtar festar på sill
och de släcka törsten vill
Mot glöggen de springer i samlad tropp
och tar för sig i varsin kopp
Nisse faller ut i glödhett hav
likt en skållad mandel hans skinn faller av

 

Tre små tomtar uti granen svingar
ibland ljus och änglavingar
Nisse sig för nära vågar
snart han står i ljusan låga
Luktar som en vidbränd stek
Ångrar då sin ystra lek

 

Två små tomtar kring sig tittar
När de en smällkaramell hittar
Nisse ned på den hoppar
Men för detta den ej stoppar
På golv och tak, på gardin med frans
finns nu Nisses hjärnsubstans

 

Husbonn traskar upp i natten
För att kasta lite vatten
Under husbonns stora toffla
Nisse blir till krämig våffla
Snön lyser vit lite här och var
Inte en djävla tomte finns kvar

 

Efter rappningen så fick vi våra busskort, kramade varandra god jul, bytte lite julklappar med varandra och fikade. Det var mysigt! Sedan hade Helena och jag bestämt att vi skulle träffas och åka till stan tillsammans med Amanda, så jag och några andra åkte iväg till Mörby Centrum. Där träffade jag Amanda och Helena och sedan åkte vi vidare in till stan. I stan var det mycket folk, men det var väldigt kul att träffa de båda i alla fall!

 

Efter många timmars letande efter julklappar till Amandas pappa så träffade jag Jennifer. Egentligen skulle vi tagit en fika, men pappa hade andra planer för mig och Camilla, så vi bara träffades jättekort. Men förhoppningsvis ses vi på söndag i stället :-)

 

Pappas stora plan var att åka och köpa snowboards till mig och Camilla, och det säger man ju inte nej till. Vi hade lite flyt, så det införskaffades två par snowboardpjäxor, två par brädor, en innebandyklubba och så fick vi montering av bindningar och två par skidstrumpor var, inte illa va?

 

Jag fick lite julklappar idag också. Charlotte hade köpt ett par väldigt speciella strumpor till mig och Helena hade köpt en såndär glasboll som det snöar glitter i och ett par andra fina strumpor. Till saken hör att jag har en grej för fina strumpor. Jag har jättemånga jättekonstiga strumpor, och ja, nu har jag två till i min samling :-)


Oj, vad långt detta inlägg blir... Jaja, God Jul på er!

 

//Amanda

 

 


Jul, jul, strålande jul...

Nu längtar jag verkligen till julen! Och som tur är börjar jullovet i morgon, och julafton är bara en vecka bort! Härliga tider! Jag har köpt alla mina julklappar, vilket verkligen känns sm en stor lättnad. Vad är egentligen grejen med att man blir så stressad inför julhandeln? På julen ska man väl inte behöva tävla om vem som lyckas bäst med att visa sin uppskattning av sina släktingar och vänner? Julen handlar väl ändå om kärlek, och inte om konsumtion?

Nu ska jag snart iväg till skolan. Första lektionen är inställd, så jag börjar 11.30 i stället för 8.10 Hallelujah!

À bientôt!
//Amanda

Uppdatering

Japp, en veckas blogguppehåll blev det... så vad har hänt sedan sist?
Svar: massor.

Fredagen den 12 var det luciafirande i skolan, vilket för min del betydde fyra luciatåg i skolan på morgonen, sedan någon slags skoldag, lite julshopping i täbban och sedan vidare till de femte luciatåget för dagen, i Mörby centrum. Ja, jag tycker om lucia. Tågen gick bättre och bättre ju längre tid det gick, första tåget....ja.... det var en smula falskt, men det blev bättre och bättre.

Om vi backar bak till torsdagen ,så fick jag faktiskt ett jobb då! Butiksansvarig på Sportex ringde och sa att jag fått jobbet som jag sökte en och en halv vecka tidigare! Lyckan var fullständig, och helgen spenderades jobbandes på Sportex, vid Ica Stop. Jag fick lära mig kassan och vart alla varor fanns, skriva ut märkettiketter till varor, märka varor och sådana saker.... Efter två dagar kan jag kassan i alla fall, vilket känns bra, även om jag känner mig en aning osäker när kunden kommer och frågar mig saker, jag vet ju nästan aldrig svaret.

Jag blev jättestolt när jag faktiskt visste vart vi hade reflexvästarna, och när jag faktiskt lyckades sälja en cykel! Det var kul!

Idag var det familjekoncert, med både luciatåg och ensembleuppträdanden. Roligt, men jag måste säga att jag är lite trött på luciasångerna nu, efter sex lucatåg....

Just det! I onsdags (rörigt inlägg här, kronologin stämmer inte, men jag orkar inte...) Då var det familjekoncert, men inget luciatåg den gången. Det var bara min ensemblegrupp som spelade och vi spelade fyra låtar av Leonard Cohen (som bland annat gjort "hallelujah") och fyra låtar av Cornelis Vreeswijk. Det gick bra, tycker jag! Jag spelade ju kontrabas, elbas, kongas, piano och synth, vilket var kul... Det är alltid kul med lite varitation!

Sååå
, nu ska jag försöka det jag hade tänkt göra när jag satte mig vid datorn: Skriva en "chic-lit" historia til engelskan imorrn!

À bientôt!
//Amanda

Sjukskriven

Det blev ingen skola för mig idag. Jag borde ha gått på musiklektionen eftersom att det är alldeles för få lektioner kvar till julkoncerten, men är man sjuk så är man, och jag mådde verkligen inte bra i morse. Förhoppningsvis är jag frisk i morgon. Jag känner mig i alla fall frisk nu (efter 14 timmars sömn och jättemycket tv-tittande).

Jag har börjat titta på OC igen!
Jag älskar den serien, det är helt galet, jag kan titta på den om och om igen utan att tröttna på den.

Jag har inte så mycket att säga faktiskt...

À bientôt!
//Amanda

Sjuk söndag

Och inte sjuk i bemärkelsen konstig, utan sjuk som i att jag är sjuk. Jag vet inte vad det var som hände, men vaknade i morse och var inte hungrig (jag är alltig hungrig på morgonen), sedan gick det bara utför, jag ska inte skriva några detaljer. Nu känner jag mig i alla fall bättre, efter jättemycket sömn. Sova, det hjälper mot nästan allt!

På fredag är det lucia, eller det är ju egentligen på lördag, men vi ska gå luciatåg i skolan på fredag. Det ska bli kuuul! Det låter så fiint om kören nu, efter mycket repande.

À bientôt!
//Amanda

Lyckad lördag!

Dagen började ofantligt dåligt. Allt kändes sådär fel, som det kan göra ibland, och allt blev därefter. Efter en rad dumma saker så redde det i alla fall ut sig, och jag åkte iväg till roslagsbanan, det var ju dags för julshopping med Jennifer! Vi var lagom taggade bägge två, och var sådär härligt ineffektiva som man bara kan vara ibland. Vi hade däremot jättemysigt och hann med massa trevliga saker, dock inte så mycket julklappar. Jag lyckades i alla fall hitta en present till Astrid, och en till Helena, som ju bli stora damen på tisdag!!

När vi gått omkring ett tag kom vi på att bio inte vore så tokigt, så vi gick för att köpa biobiljetter. Twilight blev det, lite härmigt eftersom att Camilla också skulle se den idag... Det visade sig att vi satt nästan brevid varandra också, men det spelade egetligen ingen roll. Filmen var verkligen jättebra, det var några saker som var lite övedrivna, men filmen var ändå väldigt, väldigt bra :-), den borde ni gå och se!Filmen blev ju inte direkt sämre av att en av de två huvudkaraktärerna var läskigt snygg... Kolla bara :)Grejen med honom var att man inte tyckte att han var så snygg i början, men allteftersom filmen fortsatte så blev han bara snyggare och snyggare...

Efter filmen gick vi vidare til Espresso house. Tyvärr såg vi inte Robin den här gången, men vi hade det trevligt i alla fall. Kort sagt var det en väldigt lyckad dag! Tack :-)

À bientôt!
//Amanda

Idoltittande

Nu har jag precis glott på tv i hundra år. Jag kan inte låta bli att bli lite sur på idol-juryn. Varför valde de så dåliga låtar åt Robin? Det känns verkligen som att de inte ville ha honom vidare. Låtarna de valde till Alice passade henne som handen i handsken, även hennes "utmaningslåt".

Jaja, egentligen tycker jag ju att det är bra att Alice och Kevin är i final, jag vill inte att Robin ska vinna, han ska göra sin egen karriär, tycker jag.  Jag hoppas verkligen att han gör det också, han är ju bra!!!(Bilden kommer från tv4.se)

Idag har varit en slapp dag. På engelskan hade vi disskussion om hurvida "Chick-lit" är bra eller dåligt (dvs böcker som t.ex. Bridget Jones, Gossip Girl etc.) Det är sådär lagom kul att disskutera med min klass, alla blir överengagerade, och personangrepp är vanligt... men det var kul ändå :). Musikteori stod näst på schemat, det var också helt okej :-).

Sedan var dagen slut, men jag hade lagt in ett projekthandledarmöte, så jag stannade kvar lite. Det var det fler i klassen som gjorde, för att "plugga projektarbete", vilket betyder att man stannar kvar i skolan och låtsas att man gör det, men i själva verket hänger med sina kompisar :). Det är mysigt, faktiskt. När Gustaf äntligen blivit färdig med sin lerskulptur så åkte jag, Marta, Charlotte och Gustaf in till stan. Vi hade det myyys :-)

Nu ska jag nog sova tror jag, ska in till stan och julhandla med Jennifer i morgon, om allt går enligt planen.

À bientôt!
//Amanda


Falsksång och oengagemang - blä!

Jag har nästan nyss kommit hem från skolan, stannade kvar lite extra länge på denna redan sena dag, för att öva med de som ska sjunga luciatåg i Mörby centrum. Första låten gick väl bra, sedan lät det sådär halvfalskt resten. Det känns så himla tråkigt när folk som inte är ett dugg taggade på saken, ändå anmäler sig till någonting sånt här. Det är liksom helt frivilligt och man får inte högre betyg för att man gör det. Man får inte ens betalt för att göra det, utan man får en liten symbolisk present. Jag tycker verkligen att luciatåg är jättekul, det är därför jag är med. Jag fattar däremot inte varför människor som uppenbarligen inte tycker det, ställer upp?!? Det förstör liksom bara för alla andra.

Förhoppningsvis blir det som förra året.
Då lät det ganska illa på repetitionerna innan, men sedan, när det var skarpt läge, då lyckades vi få till det. Hoppahoppashoppas att det blir så i år också.

Dagen i övrigt har varit okej, jag har varit lite gnällig (och skyller allt på vädret...). Nu när jag sitter här så känner jag verkligen, verkligen för att gnälla ännu mer, men jag tror att jag ska bespara er det hela, och prata om någonting annat i stället.

Så, jag har fått "killing me softly" som läxa på insån
. Vi ska dock inte göra den så långsam, som man är van att höra den. Den är rolig att sjunga! Förhoppningsvis går det bra när jag ska sjunga den för Anneli också. Jag brukar bli så himla nervös när det är dags att sjunga för henne, men hemma när jag övar går det som på räls. Det är egentligen lite konstigt, jag blir aldrig nervös när jag ska spela piano för min pianolärare... men det är ju klart, jag har spelat för henne sedan jag var 8 år, och bara sjungit för Anneli i tre månader...En bild på mig på den berömda trappan framför filmpalatset i Cannes får avsluta mitt något gnälliga inlägg. Tänk att få stå på den trappa någon gång, och faktiskt vara känd för någonting.... det skulle ju inte vara helt fel.

À bientôt!
//Amanda

Lite nostalgi

Jag lyssnade jättemycket på denhär låten för några år sedan, men har inte hört den på jättelänge, det är lite nostalgi över det! Lyssna och njut!À bientôt!
//Amanda


En gnutta sol!

Det känns som att man lever i konstant mörker på vintern. Jag kom på idag när solen sken in genom fönstret i matsalen hur mycket jag har saknat att bli bländad av solen. Det kan ju inte vara nyttigt för människor att inte se solen på flera veckor, eller? Det känns sådär lagom motiverat att gå upp när det är mörkt ute, sen åka till skolan då det fortfarande är mörkt, och veta att det kommer att vara mörkt när man lämmnar skolan för dagen igen...

Dagen har varit helt okej.
Pappa åkte tidigt i morse vilket för min och Camillas del betydde skjuts till skolan! Härligt att slippa gå från Altorp, vilket vi säkert hade behövt göra. Varför kan man inte bara se till att bussens tider passar med tågets?


En bild från i sommras när vi åkte ut till Haraskär, alla kusiner och våra familjer. Härliga tider!!
Från vänster, Olov (bakifrån) Camilla, Elias och jag.


Nu ska jag fortsätta med mitt projektarbete, jag har handledarmöte på fredag, och jag har ingen lust att ha en arg Malin efter mig då....

À bientôt!

//Amanda

Estet-dag!

Jag kom precis hem från pianospelningen. Det gick rätt bra, börjar bli riktigt haj på notläsning har jag märkt, tidigare har jag behövt tänka lite, men nu kommer det på direkten!

Dagen idag har varit bra,
estet-temadag brukar vara väldigt trevliga och eftersom att det var estet-dag idag så var dagen trevligt. Jag började dagen med individuella val, franska steg 6, och sedan började estet-dagen. Vi musikare hade körsång hela dagen. Vi sjöng fyra olika låtar, "caroling, caroling" som är en engelsk, traditionell jullåt (vi sjöng den förra året också), "still, still" som är en österrikisk visa (den sjöng vi också förra året), "Julvisa" (eller o, helga natt som den borde heta) som är en väldigt känd jullåt, "hosianna, Davids son" som är en av de mest kända adventspsalmerna och "Jesus, Jesus" som är en gospellåt som det svänger om. Detta blev visst fem låtar... I alla fall så höll vi på hela dagen med dessa låtar, i stället för att ha lektioner. Det var naajs :D

På lunchen så gick brandlarmet, igen
. Ska vi sätta nya rekord och ha ett falsklarm om dagen?

Nu ska jag äta, jag är hungrig som en varg (eller loup som det heter på franska, det lärde jag mig idag!!!)

Au revoir!
//Amanda

Hjälp! Det brinner.... inte

Det var ett falskt brandalarm i skolan idag. Igen. Tänk, första gången det hände den här terminen var man glad över att slippa lite av lektionerna, nu blir alla bara irriterade. Vi kom fram till att det är det sjätte falsklarmet som går, sedan skolan började i augusti. Det senaste var för precis en vecka sedan. Det lustiga är att i början stod alla ute på fotbollsplanen och huttrade utan jackor. Nu går alla, inklusive lärarna, först och hämtar sina jackor, och sedan vidare ner till fotbollsplanen. Det är ingen som tar alarmet på allvar längre....

Ett lite dyrt nöje att ha så många falsklarm. Jag har ingen exakt siffra, men jag har fått för mig att ett falsklarm kostar mellan 10 och 20 tusen varje gång....

Dagen i övrigt var lång, men helt okej. Engelskadisskutionen om Jane Eyre gick bra, och dagen flöt på.

Nu ska jag sova, 8.10 börjar skolan i morgon, så det blir uppstigning tidigt.... jobbigt men sant.

Vi ses!

//Amanda

Första advent

Första advent är väldans mysigt. Jag sitter här och har precis börjat titta på Wallanderfilmen på fyran, det är reklampaus så jag har tid att sitta här en stund. Jag och Eva var i Täby kyrka idag på advenstgudsjänst. Det var jättefint, många ljus och många sånger, dessutom var prästen min konfirmationspräst, så jag klagade inte.

Senare, så bar det av till Mörbydalen.
Det är nämnligen så att jag, som den lucianörd jag är, ska gå ett luciatåg i Mörby centrum (utöver de fem tågen i skolan) tillsammans med några från kören. Det är Lions club som håller i det hela, så vi träffades hemma hos en av lionstanterna för att öva lite, fika och få information. Fikat och informationen gick som smort. Värre blev det när vi skulle sjunga... Jag förstår inte riktigt varför man väljer att vara med i detta frivilliga luciatåg om man inte tycker att det är kul och är villig att lära sig sin stämma!?!?!

Efter ett antal genomdragningar
så lät det i alla fall ganska bra, förhoppningsvis går det bättre på torsdag, annars blir jag ledsen.

Nu på kvällen har jag försökt,
jag har verkligen försökt, läsa ut Jane Eyre. Men det går inte. Jag kommer aldrig hinna i tid, så nu vill jag tipsa er som inte heller hinner läsa ut era böcker om en jättebra, livräddande hemsida:
www.sparknotes.com
Där finns sammanfattningar på alla kapitel i boken, analyser på samtliga kapitel, viktiga citat, huvudpersoner, quiz, you name it, allt finns där. Den räddade livet på mig.

Så, Björn Gustavsson var på parlamentet ikväll. Så roooolig!! Jag är riktigt glad över att han är tillbaka igen. Hurra!!

Nu börjar filmen igen,
vi ses!

//Amanda

Lussebullsbakning och julmys

Efter en sen natt, Charlotte sov här, så kändes det jättebra att lussebullsbakning stod på schemat för lördagen. Speciellt för Charlotte eftersom att hon aldrig bakat lussebullar förut.

På kvällen hade Mickaela julmys hemma hos sig.
Det var verkligen msigt, med glögg, lussebullar, pepparkakor, trevliga människor och bra film. Myys! Julstämmningen börjar verkligen komma!

"lussekatt mjau mjau, lussekatt, vad är det?"

Och det var det om det.

//Amanda

Back to the old days...

Spelning, "Stowned" spelade, riktigt, riktigt bra var dem, måste jag säga. Spelningen var på Runan, Täby kyrkby, och det kändes precis som i nian. Då var vi på spelning på Runan ett par gånger när "Bad hairday" spelade där. Jag har inte varit där sedan dess, och att nu komma tillbaka var riktigt kul faktiskt. Det är inte mycket som ändrats, bandens kvalitet var lika blandad då som nu, och man kände igen ungefär lika många människor då som nu. Kul med lite nostalgi.All cred till Gustaf som tog bilden.


Och det var det om det.

//Amanda

RSS 2.0